Reptiluppsats grej :)

Reptiler eller så kallade kräldjur har till skillnad från groddjuren välutvecklade lungor redan från födseln och är också bättre anpassade till ett liv på land.  Deras hud är torr och klädd med hudplåtar eller fjäll som ska skydda mot uttorkning på land.

Fjällen på Ormar och Ödlor består av ett horn ämne som bl.a. finns i vårt hår och våra naglar.
I Sverige finns det bara 6 arter av Ormar och Ödlor. Deras bas föda är Möss, Grodor och Insekter. De ända ormar som finns i Sverige p.g.a. av att vårt klimat är så kyligt är Snoken, Hasselsnoken och Huggormen. För ödlorna gäller samma sak. De ödlor som klarar vårt klimat är Skogsödlan, Sandödlan och Kopparödlan.

Innan reptilerna lägger sina ägg i den varma sanden har en befruktning skett inne i kroppen. Äggen har en läder aktig yta som skyddar de små äggen att torka ut. Då slipper reptilerna lägga dem i vattnet som groddjuren.

Reptilernas ungar ser ut som unga och mindre vuxna och lämnas att klara sig själva efter födseln.  Men undantaget är krokodilen som plikttroget vakar över sina små. Vissa av reptilerna bl.a. Huggormen och Kopparödlan föder levande ungar.

Eftersom vårt klimat är så kyligt har vi ganska få reptiler i Sverige. Det är för de är växelvarma, det betyder att de letar upp platser med lagom temperatur vid olika tider på dygnet.

 

Humör: Trött men glad :)  

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0